marți, iunie 27, 2006

Interviews: Calin Fusu despre plecarea lui Orlando

Plecarea lui Orlando Nicoara de la netBridge este inca un subiect hot printre jucatorii si observatorii Internetului romanesc si probabil va mai ramane pentru cateva zile, pana cand marea stire, "Ce face Orlando acum!", va aparea (oficial) pe un blog (probabil al sau).

Actualmente, zvonul cel mai bine sustinut de "surse apropiate/ avizate" indica venirea lui Orlando in tabara Publimedia. Cert este insa ca plecarea lui va avea consecinte cel putin pe piata publicitatii online de la noi. Care vor fi aceste efecte? Am incercat sa le aflu de la cei mai importanti jucatori din domeniu.

Primele raspunsuri au venit de la Calin Fusu, directorul general al Neogen.

Care crezi ca va fi efectul plecarii lui Orlando asupra
companiei netBridge? Dar asupra pietei de publicitate online din Romania?
Compania Netbride va trebui sa se gandeasca la cum isi acopera
cheltuielile, suportate pana acum din incasarile generate de Orlando. Asta ii va forta sa devina mai eficienti, mai focusati, mai atenti la costuri.
Cand industriile sint tinere, 'starurile' pot influenta dezvoltarea
acestora, dar pe masura maturizarii si intrarii de jucatori multipli/multinationali, acest lucru nu mai e posibil. Plecarea lui Orlando cred ca este ultima 'criza de personal/personalitate' a internetului romanesc :)

Crezi ca Orlando Nicoara va da nastere unui nou (mare) jucator pe piata publisherilor si publicitatii online din Romania?
Asta e o intrebare buna: trebuie Orlando sa incerce dezvoltarea unui nou publisher, sau trebuie sa se ocupe de vanzarea de publicitate, neimplicandu-se in publishing? Daca merge pe varianta 'publishing', e musai sa se alieze cu un grup media existent, dar in locul lui eu as face ce stiu mai bine - vanzare de publicitate online.

Cum vezi dezvoltarea Internetului din Romania?
Vad dezvoltarea internetului in Romania sub formula consolidarii: cred ca vor ramane 3-4 jucatori pure-play (printre care si Neogen) si grupurile media traditionale, care vor patrunde tot mai mult in domeniu (plecarea de oameni de la Netbridge catre acestia va stimula procesul:).