luni, martie 12, 2007

Blogs: Ce mai e un blog astazi?

In interviul sau de pe Podio, Zoso spune la un moment dat:
Sunt multi oameni care au bloguri, dar care nu stiu foarte bine ce inseamna asta!
Dupa ce am declarat blogul Mariei Popistasu drept cel mai inedit blog romanesc, Alex a replicat:
Acela nu este blog. Nu este decat un site flash de portofoliu. Nu are afisarea invers cronologica a articolelor, nu are comentarii, nu are permalinkuri, trackbackuri, arhive, rss.
Intr-o discutie pe YM de anul trecut cu Bradut, ii spuneam la un moment dat:
cmanafu: o sa imi refac blogul si o sa il impart pe zone de continut. adica ce scriu despre muzica si web 2.0, de exemplu, o sa intre in plan secundar, ce scriu eu despre chestiuni personale - putin mai sus, iar ce e core interest-ul meu va fi in capul paginii.
cmanafu: o sa fac rrs-uri separate si alte chestii. ce zici?
petit_sapin: hm
cmanafu: reinventez blogul?
petit_sapin: pai zic ca nu prea o sa mai fie blog
Ce mai este un blog astazi? Ce ne da Wordpress sau Blogger? Trebuie sa respectam niste reguli, trebuie sa ne raportam la ceva?

Etichete: ,

6 Comments:

Blogger Unknown said...

pai de-aia mi se pare de bun simt ce a zis dragos la adbreak: blogul este un site.

9:49 a.m.  
Blogger Monica JITARIUC said...

Blogul este un site?
Ce fel de site?

11:38 a.m.  
Blogger CRISTI ROMAN said...

Mda, blogul e un site.
Din pacate, la noi, daca nu ai un blog/site supertehnic (plin de rss/podcasturi, etc) esti luat in biza si se cam pierde ideea pura de blog.
Cei care cred ca stiu cel mai bine ce e un blog, sau care au senzatia ca sint lideri cred ca strica mult din ideea bloggingului.
Ar fi trebuit sa ramina ideea de blog asa cum a fost conceputa, dar, la noi, mintea tunata a romanului a tunat si ideea de blog, iar cine nu se incadreaza in noile tipare ("fa-l plin de widget-uri, frate, astfel esti un looser"), e usor marginalizat.
Parerea mea.

11:52 a.m.  
Blogger CRISTI ROMAN said...

Hai sa dau si exemple, nu?
Uite, Zoso, atit de contestat, si-a lasat insa blogul intr-o forma cit mai pura; si-a dat seama de capcana, e destept, nu-l laud eu acum. Ar fi putut sa cada in capcana, dar n-a cazut.
La fel cu tine, Cristi.

Sint insa unii, si destul de bine urcati in trafic.ro , al caror blog e, practic, o autostrada. un labirint supertehnic, in care dai de 300 de widget-uri, 1246 de nu stiu ce functii speciale, s.a.m.d.

11:55 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Daca blogul e un site, atunci putem spune ca un site e un blog, nu? Google.com e un blog oare? Yahoo.com e un blog? Gmail e un blog? Evident ca nu.

In mod normal, un blog ar trebui sa fie un site in care corespunde descrierii lui Alex Brie, dar exista niste bloguri celebre care pot fi date drept contraexemple:

- Daring Fireball nu are comentarii, dar e un blog foarte cunoscut
- Joel on Software, blogul lui Joel Spolski ceva vreme nu a avut RSS feed.
- Exista mii de bloguri cu trackbacks disabled sau care nu au trackbacks. Textpattern, motorul pe care isi tine Alex blogul nu are implementat conceptul de trackbacks, de exemplu.

Exceptand ideea de trackbacks, care nu cred ca defineste un blog, cred totusi ca definitia lui Alex e foarte aproape de ceea ce se intampla, iar exceptiile sunt... ei bine, doar exceptii.

11:01 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Un blog astazi e un fel de salata Caesar, fie o faci tu cu ingrediente alese, fie ti-o preda un restaurant frumos ambalata (dar cu ingrediente de tomberon). Cred ca (desi suntem la inceput cu blogurile) inca n-am vazut sfarsitul odiseei spatiale 200x, ca lumea nu prea scrie...
Oricum mi se pare interesanta opinia asta, cum ca blogul e un site. Atunci ce este un site?!!
Vezi si http://www.recenzia.ro/2008/03/04/ce-inseamna-un-blog-cateva-incercari-de-definire/

12:05 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home