joi, iulie 26, 2007

Media: Ne trebuie mai multa demnitate si profesionalism

Am prins astazi la jurnalul de stiri Realitatea TV de la ora 16.00 discutia purtata de un reporter al postului cu un crainic de la CNN pe tema caniculei din Romania. Nu stiu de ce, dar m-am cam ofticat. De fapt, stiu de ce.

M-a ofticat pe de o parte headline-ul "Valul de caldura care afecteaza Romania, Grecia si Italia a fost prima stire in jurnalul CNN International". So what! Adica daca era stirea a doua, nu era o situatie importanta?! Sau nu era adevarata? Sau nu era dureroasa pentru noi toti?

Ar trebui sa ne oprim din adularea, gratularea si venerarea institutiilor de presa internationale si sa incepem sa le privim asa cum sunt ele in fapt: surse de informare. Ar trebui sa invatam sa disecam, sa amendam si sa comentam pertinent ce spun altii si sa renuntam la prosternarea in fata lor si la a mai fi creduli. La naiba, nu sunt nici Dumnezei, nici Mafalde, nici Nostradamusi!

Si m-am mai ofticat pe reportera RTV. Stiu ca la TV e importanta emfaza, dar cred ca in orice tip de jurnalism ar trebui sa pastram o anumita decenta in relatare. Nu zic ca reportera a prezentat lucruri neadevarate, dar modul in care ea le relata mi-a dat impresia ca iar asteptam sa vina trenuri si masini cu ajutoare din strainatate. Ar fi interesant de comparat acest reportaj cu cele facute in cazul inundatiilor din Anglia. Sunt doua dereglari ale naturii, ambele au afectat comunitati, ambele sunt subiecte de stiri TV.

Si inca ceva. Daca CNN a descoperit abia astazi canicula in Romania, cred ca si-a pierdut din renumele avut sau poate acum vedem si noi de ce e in stare de fapt.

Dar poate m-am ofticat eu degeaba. Din cauza caldurii.

Etichete:

6 Comments:

Anonymous Anonim said...

CNN.com posteaza articole despre canicula din Romania inca de la inceput; probabil abia acum ai nimerit tu un interviu video.

6:19 p.m.  
Blogger ania said...

eu am citit azi stirea pe cnn si imi amintesc ca era vorba de Italia, Grecia si Macedonia. Oricum, e interesant ca ajungem sa vedem la stiri ceva trecut deja printr-o smotoceala jurnalistica...

6:51 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

8:05 p.m.  
Anonymous Anonim said...

e un pic exagerata reactia ta in acest caz, insa da, la nivel general asa e. pb este ca noi nu prea avem jurnalism. si evident nici jurnalisti. astia de se dau drept jurnalisti sunt - iar exceptiile confirma regula - fie dinouzauri de casa scanteii resapati, fie cocote decerebrate, fie mediocritati cu emfaza, fie negustori de stiri fabricate cf "cererii pietei" sau a unui sponsor. Ca (in) mai toate domeniile si jurnalismul este o copie de carton mazgalita in motive populare strident colorate a versiunii occidentale.

9:28 p.m.  
Anonymous Anonim said...

nu te-ai enervat degeaba, mai ales ca acum m-ai enervat si pe mine

12:37 p.m.  
Blogger Cristian said...

pentru toata lumea...

nu sunt impotriva CNN. respect foarte mult ce fac si au ramas principala sursa in zona stirilor mari internationale, desi ieri cand Realitatea anunta un cutrmur in Indonezia si pericol de tsunami pe CNN.com nu gaseam stirea sau cel putin nu era la vedere.

nu ii acuz nici pe jurnalisti, nu cred ca e vina lor. cred ca cei mai multi se conformeaza unui stil cerut sau impus, eu unul nu stiu de care.

cam atat deocamdata... :-)

6:47 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home