sâmbătă, noiembrie 10, 2007

HR: Cat se mai castiga astazi

Tin de cateva saptamani bune sa vorbesc despre topul salariilor din Biz. Ma rog, nu e un top, ci mai degraba o oglinda a salarizarii in 10 sectoare dinamice: auto, banci, farmaceutice, FMCG, hoteluri, imobiliar, IT, publicitate, HR si retail.

Si tin sa fac asta pentru ca acest articol este un bun instrument de orientare pentru cei care isi cauta un job, fie ca e vorba de entry level sau de top management.

Impresia mea generala este ca in unele cazuri, salariile sunt mai mici decat in realitate, ma ales cele pentru top manageri. 2.000 de euro nu mai e de mult timp un salariu maxim pentru multi manageri din sectoare dinamice, cu concurenta foarte mare. Poate in unele cazuri, nici 5.000 de euro nu mai inseamna foarte mult.

Oricum, se pare ca la nivel de middle management, salariile stau un pic mai bine.

Nu stiu de ce dar de multe ori ne raportam la "cat castiga secretara". O facem poate pentru ca asteptam sa primim de-nu-stiu-cate ori mai multi bani decat ea.

Ei bine, exista persoane din departamentul adminstrativ care castiga mai mult decat middle manageri. Exemplul cel mai bun e in sistemul bancar unde o asistenta de departament poate castiga intre 800 si 1.200 de euro, care la randul ei poate fi intrecuta de o asistenta din real estate, cu un salariu de pana la 1.300 de euro. Eu am auzit chiar si de mai mult in imobiliare.

Cei interesati sa vada salariile in domeniile de mai sus pot descarca de aici articolul din Biz. Cei interesati de evolutia salariilor din ultimii ani pot descarca de aici editia aceluiasi articol din 2005. Iar cei care vor sa stie pana la ce salarii se poate ajunge la noi gasesc aici un articol (tot din Biz) despre castigurile top managerilor.

Etichete:

4 Comments:

Anonymous Anonim said...

Interesant...
Deci in sectoru bancar sunt cele mai mari salarii...
Acum conteaza si cererea...

10:57 p.m.  
Anonymous Anonim said...

imi bag picioarele..
shefii de ce nu citesc?

2:30 p.m.  
Blogger Cristina said...

Studiile care stau la baza acestor rapoarte salariale sunt foarte responsabile si bine facute. Oamenii care interpreteaza rezultatele sunt profesionisti si pregatiti temeinic. Valoare comerciala a interesului pe care aceste statistici le starnesc e si mai mare.
Daaaaaaar... uita-te la marjele pe care le iau specialistii: un KAC (key account manager) in HR are intre 400 si 1000; in IT (ca e mai in domeniu) un programator web are intre 500 si 1.500, etc. Eu cred ca multi dintre noi (daca avem un minim informativ) estimam corect salariile daca ne folosim de marje suficient de largi. Dar asa nu o sa ne impiedice sa citim marjele alocate jobului nostru, in aceeasi masura in care nu o sa ne impiedice sa ne citim horoscopul dimineata... :)

5:43 p.m.  
Blogger Cristian said...

g,

faza e ca nu toate companiile din domeniu joaca in aceeasi liga. e ca in fotbal. vezi cat se castiga la steaua si cat la real madrid.

cred ca marjele de aici sunt ok si exprima o anumita parte a realitatii. eu pot spune ca stiu oameni care castiga mult mai mult decat se spune acolo, dar probabil sunt varfuri in companii cu putere financiara si sunt cazuri izolate.

revin la observatia ta. meritul biz este acela de a pune toate acestea la un loc asa cum nimeni nu a mai facut-o in mod public. si din ce stiu eu, de cand eram in interior, acest numar al biz a facut in fiecare an ceva valuri prin unele companii.

ingrijorator - fara sa supar pe cineva sper - mi se pare discrepanta intre cat castiga un om cu o anumita pregatire intr-un domeniu si cineva din zona administrativa din banking.

iti recomand cel mai recent numar biz, spune ceva acolo de salariile din top management... alea mai mari. e o actualizare la ce am dat eu in link-ul din post.

6:43 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home