duminică, mai 18, 2008

Online: O cifra interesanta

O statistica recenta ne spune ca peste 50% din traficul primit de site-urile inscrise in Trafic.ro provine din Bucuresti. Ce pot sa inteleg din asta? Ca restul tarii sta mai mult pe messenger, Hi5 si Neogen?

UPDATE: Acest post a starnit niste reactii pe care nu mi le-am dorit. Nu imi propun sa lansez aici si nici in alta parte un razboi "capitala vs provincie". Nu ma intereseaza prejudecatiile si frustrarile pe acest subiect. Sper insa ca voi putea primi niste raspunsuri cat de cat pertinente.

Etichete:

12 Comments:

Anonymous Anonim said...

true! inca trebuie sa se faca cunoscute buzitele din cluburi, sau tricourile cu muschi.;)shhhhhh!

11:02 p.m.  
Blogger CLaudia said...

Nu ma mira deloc... Majoritatea celor din provincie folosesc internetul pentru destinatii "dinainte" stiute: site-uri de jocuri, bancuri, stiri poate... In Bucuresti (si orasele mari) Internetul e deja in faza II ca sa zic asa...
Multi inca n-au auzit de "blog" chiar daca au ajuns pe astfel de site-uri... cam asa e si cu emo... cine mai sunt si aia??... asculta si uita-te bine... nu sunt copaci, sunt emo... - asta pentru cei care am prins manualul comunist de clasa a treia sau a patra...

12:14 a.m.  
Anonymous Anonim said...

@claudia: si care este legatura dintre ce spune Manafu si, aham, emo?

6:46 a.m.  
Blogger evalica said...

Da.... bucurestenii.. folosesc Internetul la puterea II. Ce ignoranti!!! Cultilor ... felicitari

8:46 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Si eu care credeam ca Internetul e acelasi, ca stai in NY, Bucuresti sau Pocioveliste de Sus...

Acum inteleg de ce bucurestenii se stramba atunci cand au de a face cu un eCommerce care nu-si are sediul in Capitala...

9:11 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Statistica este gresita pt ca multe dintre clasele IP ale marilor ISP-isti apar inregistrate pe adresa sediului central care in majoritatea cazurilor este in Bucuresti. Adresa IP de pe care scriu comentariul este raportata de "uneltele" de localizare ca fiind din Bucuresti desi din fericire locuiesc in Alba Iulia.

Pt. Claudia - Poate ne explici si noua cum sta treaba cu internetul asta special care exista numai in Bucuresti. Poate ne mai luminam si noi astia din preistorie.

9:57 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Pe blogul lui Manafu, stirea a iscat o discutie de genul...

10:36 a.m.  
Anonymous Anonim said...

De dragul senzationalului putem spune ca 50% din traficul international pe trafic.ro este facut din Bucuresti, nu?

Nu credeam ca poti fi atat de incuiat incat sa asculti ce zice 'lupu' (aka trafic.ro). Cati statisticieni are trafic.ro ca sa isi dea seama ca e total eronata cifra?

Daca am internet mobil de la Vodafone sunt considerat bucurestean chiar daca sunt la pocreaca?

11:02 a.m.  
Anonymous Anonim said...

există două variante sigure:
- fie majoritatea site-urilor se adresează exclusiv sau cu precădere celor din bucureşti,
- fie multe site-uri care se adresează şi celor din provincie nu consideră trafic.ro ca fiind relevant. în plus, ştim că în ultima vreme, multe site-uri au renunţat la topul alcătuit de trafic.

oricum, pare că e vorba şi de numărul conexiunilor la internet din bucureşti vs provincie, respectiv timpul petrecut online. cu siguranţă o persoană din provincie (mai puţin studenţii) petrece mult mai puţin timp online decât bucureşteanul obişnuit. cu cât mai puţin timp online, cu atât mai puţine site-uri vizitate.

un om obişnuit stă pe net să citească ştirile (evident că preferă publicaţiile locale, care implicit au trafic scăzut şi nu apar în topul tău), emailul, eventual câteva bloguri (care şi alea sunt regionale - prieteni, cunoştinţe) etc.
lumea din provincie nu stă pe magazine online din două motive: majoritatea magazinelor nu livreză convenabil (ca timp, preţ şi metodă de transport) în provincie, iar produsele care merită le găseşti în magazinele tradiţionale. pentru care plăteşti mica diferenţă ce merită pentru faptul că-l poţi testa sau compara în mâna ta înainte să-l cumperi, etc.
sunt convins că sunt mult mai multe motive decât faptul că se stă pe messenger sau reţele sociale. adică nu văd de ce s-ar sta mai mult decât în bucureşti, oricum aici e plin de mall-uri şi tnb-uri ca să-ţi dai întâlnire cu tipa de pe hi5 :)

treaba cu magazinele e confirmată şi de mine şi de prietena mea, care de când suntem în bucureşti, cumpărăm online, iar când suntem acasă, în provincie, mergem pe jos prin magazine.

e o cifră interesantă la prima vedere ;)

11:09 a.m.  
Anonymous Anonim said...

In noiembrie 2007 am comentat si eu ceva asemenator pe blogul nostru, si inca se pastreaza actuale informatiile. Extrase:

Piata romaneasca de online se imparte in doua mari regiuni, dupa parerea mea, Bucurestiul 50% si provincia 50%
(vezi harta pe linkul de mai sus)

Cam asa arata repartizarea vizitatorilor nostri, se observa ca Bucurestiul conduce detasat ca regiune, lucru care decurge normal din dezvoltarea de care a avut parte. Mai sunt cateva zone importante care ne aduc vizitatori, dar care reunite abea daca ajung la nivelul Bucurestiului: Constanta, Mures, Cluj si Brasov.

Chiar ne-am distrat de cateva ori la telefon cu noii clienti din Bucuresti, care se intrebau mirati de ce le trimitem pachetul prin posta, si nu il aducem personal acasa. Unii nici macar nu s-au uitat la pagina de contact, sa vada cine suntem. Asta decurge din faptul ca pentru bucuresteni a devenit un lucru normal ca magazinele sa le aiba la cativa kilometri de casa, si produsele sa le fie livrate in aceeasi zi, acasa. Cred ca putini se gandesc ca mai exista si provincia in online (vezi aici exemplul FunGift din Constanta - felicitari pentru premiul Internetics).

Sper sa nu se inteleaga ca am ceva cu Bucurestiul, chiar mi-ar fi placut daca puteam lansa site-ul ca locuitor al sau (sa ai furnizorii in capatul celalalt al orasului este mana cereasca). Dar ca si provincial, este o oportunitate pe care o putem exploata....

2:10 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Cred ca majoritatea bucurestenilor sunt cam retardati. Cum de altfel o demonstreaza si autorul. Se spune clar ca e vorba de site-urile inscrise in Trafic.ro
Ar trebui sa invatati si voi o limba straina ca sa intrati si pe alte site-uri.
Incercati sa fiti mai modesti pentru ca altfel va faceti da ras.
Va rog nu mai scrieti prostii. Nu va mai aratati limitele. Macar faceti o scurta documentare.
La mai multa .. minte

2:56 p.m.  
Blogger Cristian said...

@nocebo

1) te rog sa nu mai vizitezi acest blog. nu imi plac oamenii fara bun simt.

2) inainte sa arunci vorbe, citeste cu atentie ce scriu oamenii. am zis ca sunt date din trafic.ro!!!!

3:13 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home