luni, iunie 30, 2008

Media: Sa nu ajungem mai rau

Iulian Comanescu lanseaza o dezbatere pe bloguri despre legea stirilor dualiste, daca o pot numi asa. Ati auzit probabil ca doi parlamentari, Ioan Ghise si Gheorghe Funar, doresc ca in jurnalele TV sa fie difuzate in masura egala stiri cu caracter negativ si stiri cu caracter pozitiv. Legea a trecut de Senat si este in asteptarea promulgarii de catre presedintele Traian Basescu.

Nu prea ma mai uit la TV si nici nu ajung vreodata in fata unui televizor, cand sunt difuzate stirile de la ora 5. Am prins insa de mai multe ori stiri care m-au facut sa schimb canalul si sa imi doresc o alta politica editoriala a buletinelor de stiri. Cu toate acestea, legea propusa mi se pare o mare greseala, un atentat la libertatea de expresie si un posibil act de cenzura jurnalistica.

Domnilor politicieni, suntem deja pe o pozitie rusinoasa in raportul Freedom House despre libertatea presei, vreti sa ne afundam si mai mult?

De pe AdPlayers am aflat ca CNA este impotriva legii.

Etichete:

3 Comments:

Blogger derelict said...

Salut ...

eu nu inteleg de ce toata lumea vorbeste de cenzura.

Din ce am inteles eu n-a spus nimeni sa reduca / elimine din stirile negative ... cred ca aceasta conditie de 50-50 poate fi atinsa si prin adaugarea de continut pozitiv. (Nu?!?).

Acum, sa nu se mai ascunda toata lumea dupa "cenzura" si "criptocomunism" (etc, etc). Hai sa o spunem pe aia buna: stirile "negative" (violente, etc) "fac rating" si sunt la indemana.

Iar ca sa te apuci acum sa cauti stiri "pozitive" ar fi un efort prea mare pentru stiristi. Le-ar lua prea mult timp si prea multe resurse pentru numarul de povesti pozitive" necesar sa acopere violurile si crimele care sa le plateasca salariul.

My 50 cents...

6:52 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Mai bine cititi sutele de studii care s-au facut pe tema asta in SUA, Olanda, Elvetia, Norvegia... uite cateva exemple http://megalit.ro/libria/2008/06/28/stiri-pozitive-negative-impact-social-metode-de-manipulare-folosite-de-mass-media/index.html

asta cred e printre primele cazuri cand 2 politicieni sunt mai civilizati decat 80% din jurnalistii latratori... cine se simte se supara...

7:54 p.m.  
Blogger Cristian said...

sunt doua chestiuni aici:

1) Atentatul la libertatea de exprimare a presei. Daca judecam la rece, asta este, o incercare de a limita exprimarea.

2) Probleme pe care le aduce violenta la TV.

Cred ca 1-ul punct e clar pentru toata lumea. Ingradirea libertatii presei e o greseala mare.

La punctul 2 discutia poate cunoaste mai multe directii.

Una tine de lipsa unui studiu local asupra efectelor violentei. E importanmt sa fie local, tine de noi, de felul nostru de a fi, de cultura si de simplul fapt ca am dovedit de multe ori ca noi romanii suntem atipici.

Nu merg in alta directie. Raman aici.

Sa zicem ca se face un studiu local si iese prost. Sa cenzuram?

Nu.

Parerea mea e ca ar trebui sa existe niste guidelines pentru televiziuni, iar televiziunile ar trebui sa isi impuna niste limite.

E si de datoria lor sa isi pastreze libertatea de expresie.

Apoi mai e si o chestiune de educatie in familie. Daca ne preocupa sanatatea psihica a copiilor nostri, atunci hai sa ne preocupam de ea. Hai sa facem noi ceva, noi ca si parinti.

11:18 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home