luni, decembrie 22, 2008

Blogs: Ce faci cu blogul tau in 2009?

Cred ca am mai zis aici ca blogul nu ne mai apartine. Cel putin de la un punct. Eu am trecut de acel punct si pot spune ca am simtit de cateva ori ca nu mai sunt stapanul blogului meu. Ideea mea porneste de la un trend al momentului si un feedback primit ieri.

Imi place sa cred si sa spun de cate ori am ocazia ca brandurile nu mai apartin companiilor, ci consumatorilor. Asa e si cu blogul. Iar feedback-ul a fost:
Scuza-ma, dar te citesc pentru ca ai opinii ceva mai avizate. Ma simt luat la misto cand...
Nu mi-a picat bine remarca, dar in acelasi timp ii dadeam dreptate omului. Apoi mi-am zis ca e blogul meu si pun ce vreau pe el. Apoi i-am dat din nou dreptate. Si probabil l-am pierdut de cititor.

Zilele acestea am pierdut mai multi cititori pe Twitter. La inceput am crezut ca e din cauza apetitului meu scazut pentru microblogging din ultima perioada. Apoi cineva mi-a spus ca a avut loc o epurare a conturilor suspectate de spam. Ideea e ca pe Twitter nu conteaza numarul de cititori, ci mai degraba numarul celor cu care interactionezi. Eu asa cred.

Toate aceste intamplari si idei m-au facut sa ma intreb acum, la trei ani de cand actualizez constant acest blog, ce voi face cu el anul viitor. Il voi lasa asa - si ma refer strict la continut - sau ar trebui sa il duc intr-o alta directie.

Blogging-ul se va schimba. In 2009 vom vedea o scadere a interesului si chiar multe abandonuri. Asa simt eu. Dar nu aceasta va fi schimbarea principala.

Cei care au investit timp in blogging si nu vor sa renunte la el vor trebui sa ii gaseasca o intrebuintare. Blogging-ul nu e o pasiune, ci poate sustine o pasiune. Sa tii un blog trei, patru, cinci ani si sa nu stii incotro mergi, ar putea fi o pierdere de timp in cele din urma.

Etichete:

9 Comments:

Anonymous Anonim said...

D'acord. De la anumit nivel, deja, nu mai scrii pentru tine, ci pentru cititori. Defapt, te simti intr-un fel obligat sa scrii, pentru ca nu vrei sa dezamagesti. Asta nu inseamna, totusi, ca trebuie sa permitem cititorilor sa dicteze continutul.

Asa ca nu te lasa descurajat de comentarii negative. Intr-un fel ar trebui sa te bucuri ca ti-ai pierdut un cititor fidel, pentru ca asta inseamna ca nu ti-ai pastrat stilul tot timpul si nu ai plafonat :D.

Ma rog, tu cam om de comunicare iti va fi aproape imposibil sa renunti la blog, pentru ca ai pierde prea multe, chiar daca sunt d'acord cu tine ca multe bloguri o sa se stinga prin 2009. Twitter insa o sa fie tot mai in voga, mai ales printre cei care n-au nici o treaba cu blogurile. E simplu, usor, gratis si nu iti mult timp, iar cand te gandesti la posibilitatile de interactionare, realizezi curand ca le depasesc usor pe cele ale blogurilor.

De ce sa-ti faci un blog ca sa tii legatura cu un grup de oameni cand poti sa-ti faci cont pe twitter in 1 minut? :P

Eu tot raman la blogging, totusi. Ne mai citim si la anu, sper.

11:33 p.m.  
Blogger Unknown said...

Eu sunt fericit. Ca blogger. Inchei bine anul, mi-a venit primul drept la replica!
Da, lucrurile se schimba. In bine!

12:27 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Ai dreptate. Ajungi la un nivel cand blogul apartine cititorilor pentru ca fara ei n-ar avea niciun sens sa mai publici pe internet.

Ce voi face cu blogul meu in 2009? Deocamdata habar n-am. Il am de doi ani, e un blog personal si avand in vedere ca am scris constant pe el consider ca am investit timp si pasiune in el.

Acum l-am pus in "maintenance mode" tocmai pentru a ma gandi ce voi face cu el in 2009. Despre ce voi scrie? Voi adauga subiecte noi? O sa vad.

Recunosc, am inchis blogul si pentru a scapa de aceasta influenta a cititorilor. Sa ma indepartez putin de ei si sa ma gandesc ce vreau eu sa fac cu blogul.

12:47 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Nu inteleg de ce anul 2009. Si pentru anul 2008 s-au facut previziuni si nu cred ca au fost in totalitate adevarate. Pentru o persoana, pentru care blogul este o chestie personala nu conteaza, il inchide cand vrea. Nu cred ca vor fi mai putini cititori, mereu sunt subiecte de dezbatut. La nivel mare nu prevad nici o cadere a vreunui blog cunoscut. Chiar cred ca anul 2009 va fi un an in care se vor deschide multe bloguri. Pe partea de bani din blogging nu stiu ce va fi.

3:08 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Imi da de gindit serios ultimul paragraf din articolul dvs. In timp am constat si eu intradevar o scadere a nr de vizitatori incet dar sigur. Ma ingrozeste gindul ca poate intro zi va trebui sa fac din el un fel de carte de telefon online de exemplu sau mai stiu eu ce idee sa-mi vina ca sa 'mai tina'. In rest sanatate si numai bine.

3:01 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Am constatat ca cea mai mare parte a bloggerilor, si chiar si cei "mari" scriu mult si nu spun nimic. De cele mai multe ori sunt plictisitori..

Daca inregistrati o scadere e posibil sa nu fiti la nivelul cererii vizitatorilor, deci e bine sa fiti atenti la ce isi doresc acestia.

Va urez mult succes.

3:14 a.m.  
Blogger Unknown said...

welll ... sunt multi care au bloguri si vor trafic, reclame and so on sa faca bani ... aia or sa aibe probleme, ca daca nu le iasa pasenta la trafic abandoneaza.
Io unu nu o sa renunt, 90% din ce scriu e pt. si despre lumea din sat, asa ca nu pot sa am pretentii la trafic asa ca ma multumesc cu 100 de ip`uri zilnice.

sa ne citim cu bine in 2009

3:14 p.m.  
Anonymous Anonim said...

blogul pentru mine-i o agendă, locul unde promvez diferite acţiuni,viitoarele proiecte personale.
problema în 2009 o văd în numărul vizitatorilor...dacă creşte asta-i bine :D

1:24 a.m.  
Anonymous Anonim said...

In momentul in care las comentariul acesta, mai sunt alte 8 inainte.
Cu tot repectul pentru autorii comentariilor... cred ca nu ati inteles ce vroia Cristian sa spuna.
Pacat... fiindca e unul din posturile lui sincere... non-corporate.

8:06 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home