marți, martie 17, 2009

Media: Citim mai mult acum?

PHOTO BY ALEX RADESCU
Am tot zis sa scriu despre colectia "Biblioteca pentru toti" pregatita de Jurnalul National. De fapt vroiam sa vorbesc despre ideea de a oferi carti impreuna cu ziarul. Pe langa analiza acestei tactici de marketing evidente, ar fi interesant de urmarit si "impactul cultural" al initiativei.

Adica, ma gandesc daca s-a ingrijit cineva sa vada cati oameni au reinceput sa citeasca sau au cititit mai mult dupa campaniile lansate de Cotidianul, Adevarul si, incepand de maine, Jurnalul National.

Decat sa dam cifre din SNA, nu ar fi mai bine sa vedem daca se citeste mai mult azi?

Prima carte din colectia "Biblioteca pentru toti" este "Cel Mai Iubit dintre Pamanteni" (vol 1). Am citit-o mai tarziu decat ar fi trebuit, dar pot spune ca atunci a fost o buna lectie de viata. Sau cel putin asa am simtit-o eu. Probabil o voi reciti. Sunt curios ce efect va avea acum.

Si pentru ca sunt curios de felul meu, ii invit pe cei care au cumparat un ziar + carte sa raspunda la urmatorul sondaj:

Ati inceput sa cititi mai mult dupa ce ati cumparat cartile (cu ziare)?
Da, clar si am continuat si cu alte carti!
Da, dar a fost ceva de moment si doar pe ce ma interesa mult!
Am incercat dar nu am reusit sa ma tin!
Am luat una, doua, cateva si m-am lasat de cumparat!
Le-am luat doar ca sa imi completez biblioteca!
Le-am cumparat ca am vazut si alti luau!
  
Free polls from Pollhost.com


p r o m o
Cum integrezi Social Media in activitatile si campaniile de PR?

Etichete:

15 Comments:

Anonymous Anonim said...

Incep sa cred ca poporul se complace in a fi incult.

Nu stiu cati citesc cartile primite cu ziarul, dar cred ca sunt putini. Majoritatea cred ca sunt batrani care citesc din lipsa de ocupatie.

8:11 p.m.  
Blogger Liviu Drugă said...

Sunt mai ales curios de procentul care o sa reprezinte raspunsul de la nr. 4! :)

8:46 p.m.  
Anonymous Anonim said...

De ce nu exista si raspunsul: "citesc oricum, nu trebuie sa cumpar ziare cu carti pentru asta" :)

10:00 p.m.  
Anonymous Anonim said...

nu am cumparat,pt k am deja cartile si chiar citesc,coincidenta sau nu,acum chiar recitesc "cel mai iubit dintre pamanteni'

10:38 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Cristi, multumiri pentru indemnul la...carte :)
Iar daca stau acum si ma gindesc mai bine, multumiri si parintilor mei ca au ales sa dea banii pe carti si nu pe video si Dacie :)
PS. editia din imagine este cea din 1987. "Cel mai iubit..." ajunsese deja la a III-a editie.

10:57 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Dupa parerea mea, nu cred ca s-au gandit prea mult la impactul pe care il va avea, oricum, mi s-a confirmat faptul ca au dat cartile doar pentru a se lauda ca sunt cel mai bine vandut ziar, cum de altfel s-a si intamplat, noul spot publicitar de la Adevarul e destul de clar.

Nu sunt carcotas,dar nici nu cred ca ar trebui sa le acordam vreun premiu pentru "reculturalizarea Romaniei" sau ceva de genu.

Chiar si eu am folosit o strategie asemanatoare: am pornit un concurs in urma caruia am premiat pe cei care puneau link catre site-ul meu , in urma unei trageri la sorti. Nu a avut succesul asteptat, dar macar am facut pe cineva fericit.

11:24 p.m.  
Anonymous Anonim said...

foarte buna idea ziar + carte; cel mai mult cred ca va prinde la persoane care din comoditate nu ajung intr-o librarie / biblioteca.. si intuiesc eu ca numarul lor nu e deloc nesemnificativ :)

12:25 a.m.  
Blogger NuMaPlictisi said...

eu nu cumpar ziarul cu aceste carti, poate pentru ca pe majoritatea le am acasa. Eu am inceput sa citesc mult si constant de cand merg la Schimb de carti. Acolo iti iei un brat de carti pt ca nu te poti abtine, iar apoi toata luna te chiui sa le termini ca "sa nu te faci de rusine" urmatoarea data :)))

12:47 a.m.  
Blogger sven said...

si daca nu am cumparat niciuna, unde votez? nu am cumparat pt ca le am pe majoritatea, dar chiar si cele pe care nu le am, nu le-as lua din colectie. daca e colectie, atunci e musai sa o iei pe toata (sau cat mai mult din dansa).

oricum, nu vor primi niciun premiu pt reculturalizare... reclama spune `carti pe care trebuie sa le ai`, nu `sa le citesti`!

1:40 a.m.  
Blogger sven said...

aa, ma refeream la colectia adevarul. la JN nu stiu inca, nu am vazut lista cu carti. pe preda il am...

1:43 a.m.  
Anonymous Anonim said...

eu nu citesc mai mult decat inainte, pt ca intotdeauna cititul a fost pasiunea mea, dar de cand cu aceste initiative de la Adevarul si Cotidianul , am citit toate cartile pe care le-am cumparat . Cele de la Adevarul sunt insa mai greu de gasit, sunt putine exemplare la chioscuri si eu nu apuc niciodata ceea ce e frustrant. Le-am cumpatrat de la targul de carte de la Muzeul de istorie pt ca si cu abonamentul am avut probleme cu ei.

Eu recomand celor din Bucuresti sa si le procure pe toate chiar de la sediul lor pt ca si prin posta eu am comandat in decembrie si inca nu le-am primit.

12:53 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Nicolae Iorga avea o vorba, numai buna de slogan:"Cultura intii, pentru ca ea schimba sufletele!". Poate va vine vreo idee...De-ar fi sa citim numai asa blogulete, ce bine ne-ar fi. O seara placuta.

6:07 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Dar sa bage si carti politiste nu numai de cultura generala. Ca mie alea imi plac. Si cele de SF. Si pentru copilasi, imi plac si alea

10:20 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Eu am citit si voi mai citi. Dar vreau sa-mi aleg singur ce. Nu sa vina cu ziarul.

12:01 a.m.  
Anonymous Anonim said...

@cristi: nu cred ca se poate masura obiectiv cu cat la % a crescut nivelul de lectura si timpul alocat lui in urma campaniilor de insert de carte demarate de ziare. singurul element cert este numarul exemplarelor vandute si este clar ca orice carte scoasa cu un ziar este bestseller. plus ca pretul cartii este de 2 sau de 3 ori mai mic decat al cel din librarii, nu neg ca unele titluri sunt de umplutura
Vrei literatura universala contemporana iei Cotidianul vrei literatura romana iei Jurnalul, vrei si si iei Adevarul, vrei carti in bilblioteca le iei pe toate.

citesc unele din comentariile de mai sus si cred ca parerile unora sunt irelevante. Daca nu citim sau cumparam noi personal nu inseamna ca si restul de romani gandesc la fel. tocmai absortia rapida [cumpararea] arata ca exista un interes major. si inclin sa cred ca cel putin jumatate din ei le si citesc.
eu personal fac o selectie a titlurilor alese dar am prieteni care au toate titlurile de la Cotidianul si culmea si le-au si citit. si nu nu sunt batrani de loc.

3:30 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home