luni, aprilie 20, 2009

Blogs: Early Adopters vs Vedete

De cand cu competitia intre Ashton Kutcher si Larry King si primii pasi pe Twitter facuti de Oprah, media si analistii vorbesc despre un "turning point" pentru micro-blogging, iar in blogosfera internationala s-au starnit cateva valuri de indignare din partea "primilor veniti", a pionierilor, a celor pe care ii numim "early adopters".

Acest val a generat aparitia unui site precum HereBeforeOprah.com sau a unei actiuni pentru a reduce numarul de followers ai lui Kutcher. Cineva a scris chiar un tutorial despre cum sa scapi de cele doua celebritati pe Twitter.

Dar ce are lumea cu cei doi? Kutcher a reusit performanta de a detine primul cont cu peste 1 milion de followers, iar Oprah a avut 73.000 de followers dupa ce a trimis primul sau tweet.

Desi aceste performante ar trebui sa ii bucure pe utilizatorii de Twitter, multi s-au aratat nemultumiti. Pete Cashmore (Mashable) explica aici sentimentul de indignare ce i-a cuprins pe unii utilizatori de Twitter, dar mai ales le ofera o perspectiva pentru a trece peste acest moment.

Intrarea vedetelor in tweetosfera nu va ramane fara urmari. Jeremiah Owyang expune cateva dintre efecte aici. Dintre observatiile sale "mi-a facut cu ochiul" ideea: "The geek ‘A-List’ early adopters seek a new stage".

Am vazut si in blogosfera noastra ca in ultimul an numarul celebritatilor cu blog a crescut, iar Top 10 ZeList are mari sanse sa fie dominat de nume din media. Cabral este de cateva saptamani pe prima pozitie, iar blogul lui Mircea Badea inregistreaza probabil cea mai rapida ascensiune in ZeList din ultima vreme.

Owyang spune despre A-List Bloggers si Twitter: We’re already starting to see some early adopter geeks, those that first experimented and evangelize the tool to seek other communities to join that aren’t saturated... Expect the early adopters to shift back to blogs, Friendfeed, or put up stronger filters in Twitter. The power is shifting back, and the bruised egos will force them to move on.

Cum la noi Twitter e inca mic copil, pot doar sa ma gandesc la blogosfera clasica si sa ma intreb daca unii A-List Bloggers vor cauta sa intre in alte zone mai putin explorate. Dar nu imi fac mari sperante. Exista o diferenta de pozitionare intre A-List Bloggers din Romania si cei internationali.

Bloggerii mari de afara cauta mereu sa adopte noi instrumente care au potential sa cunoasca succesul dupa o vreme. Bloggerii cunoscuti de la noi ar fi mai bine sa ramana in mijlocul "aglomeratiei" si sa se faca auziti cat mai tare. Daca s-ar desparti de "zgomot" ar putea pierde atentia media, a publicului si chiar a advertiserilor. De aceea, cred ca vom vedea mai degraba un marketing personal mai puternic din partea bloggerilor de top locali decat o lansare in noi teritorii.

Cum n-am mai facut de ceva vreme un sondaj, va invit sa il completati pe cel de mai jos. Chiar sunt curios sa vad cum apreciati prezenta celebritatilor locale in blogging.

Te deranjeaza intrarea vedetelor in blogosfera?
Da Da, dar doar a unora Nu   


In timp ce ma documentam pentru acest post, am vazut ca o alta celebritate isi incearca norocul cu o actiune in US. Actorul Hugh Jackman a promis ca va dona 100.000 $ acelei cauze nobile care il va convinge in 140 de caractere sa o aleaga.

P R O M O
MICROJOBS.RO: JOB-URI VIA TWITTER
SOCIAL MEDIA TRAINING: O NOUA EDITIE PE 7 MAI
STRATEGIST.RO: BLOG DE SOCIAL MEDIA

Etichete: , ,

10 Comments:

Anonymous dragos said...

Hai ca asta e simpla de tot: diferenta intre ai nostri si ai lor este ca ai nostri sunt inca in foame, deci vor incerca sa ramana in centrul atentiei, pentru publicitate, pentru bani, pentru a fi bagati in seama de adevaratele vedete etc. Ai lor sunt meseriasi ce inoveaza permanent si exploreaza lucruri noi si NU vor sa fie in centrul atentiei sau sa fie bagat in seama neaparat. E o mare diferenta.

11:30 a.m.  
Anonymous Anonim said...

eu sunt curios cati bloggeri a pitchuit urbee despre cat de cool e si ce stie sa faca.

11:51 a.m.  
Anonymous ODWGOOG said...

pentru ca cel mai mult ne intereseaza ce face actorul, cantaretul, scriitorul preferat in fiecare minut al existentei sale, e firesc ca ei sa aiba cei mai multi followers. e firesc ca ei sa devina utilizatori ai twitter-ului deoarece astfel pot comunica foarte bine tot ceea ce doresc. e cam acelasi lucru cu manipularea rezultate din prima pagina google despre care vorbeste bobby voicu intr-un text de azi.

la fel si pe bloguri. poll-ul tau e cam otvist. daca dupa 3 zile de votare iese ca vulg-ul care te citeste nu agreaza prezenta vedetelor in blogosfera, inseamna ca ce?

Dragos, daca nu vrei awernes, daca nu vrei sa fi bagat in seama, daca nu vrei feedback la ideile tale, iti hostezi blogul pe 127.0.0.1 sau iti scrii ideile intr-un fisier .txt, indiferent cum te cheama, ce statut ai sau din ce tara esti.

1:01 p.m.  
Blogger Unknown said...

Mi-a plăcut comparația pe care Pete (Mashable) a făcut-o cu aprecierea pentru o trupă de muzică underground care apoi dă lovitura cu un hit :-) Cam așa e!

@Dragoș: mi-e neclar de ce spui asta, eu văd altceva.

Iar apropo de ’zone noi’: De aproape un an am cont pe Seesmic (Twitter-ul video), QIK (live mobile video) și Wixi (web-desktop social streaming), oare când vor descoperi și ceilalți aceste servicii? Tot la 2 ani diferență, așa cum s-a întâmplat cu blogurile și Twitter-ul?

1:16 p.m.  
Anonymous Mircea Popescu said...

Da, dar doar a uneia, s-ar zice in corect in limba romana.

1:31 p.m.  
Blogger Unknown said...

@Florin ai cont Premium pe Wixi? Eu mi-am facut cont acum vreo 2 ani cand era in beta si am ramas cu contul gratuit/nelimitat. Oricum e super tare wixi.

Oricum legat de intrebarea ta cu "dscoperitul" in .ro am observat ca "A-list" nu sunt geek si cei care sunt geek nu sunt "A-list".

Oricum "A-list" urmaresc doar 5 persoane pe twitter. Nu se informeaza de la "geeks A-list" tocmai pentru motivul de mai sus. Nu se identifica cu acei geeks, nu se identifica cu "early adopters" penru ca a fi un "early adopter" inseamna sa experimentezi ... si asta nu aduce castig. Ori cum spunea un A-list failogger roman care urmareste 13 oameni pe twitter si nu intelege de ce ar urmari mai multi dar are blog despre IT (cred - nu prea il citesc)- asta "nu-i plateste facturile".

Noi tragem mult inspre a fi smeker si nu geek care sunt doua concepte diferite ca si profunzime a ideeilor; unul dezvolta interfata iar celalalt dezvolta continutul.

Asta o spun pentru ca Wixi l-am descoperit atunci cand inca traiam in Italia si nu urmaream nici un roman ci urmaream top "A-list geeks". Acum de cand urmaresc o parte buna de twiteristi romani ... tre' sa spun ca twitterul e foarte trist. Am doua grupuri: Romania si Restul. Daca sunt prea fericita merg pe Romania si o sa-mi treaca. Daca vreau motivatii, idei noi atunci evit Romania.

1:46 p.m.  
Blogger Unknown said...

@Limmonica: Wixi (sau un serviciu de acest gen) are un mare viitor - pe masura ce internetul de mare viteza devine aproape gratuit se va face trecerea de la "download era" la "streaming era", de la DC++/Torrents la Wixi/Hulu/QIK.

Imi place observatia ta referitoare la cele doua categorii care nu se suprapun: geeks si A-Bloggers. De asemenea mi se pare penibil sa ai 5 oameni pe care ii urmaresti pe Twitter si sa spui ca Twitter-ul e o mizerie.

Twitter-ul este precum fax-ul: daca ai tu unul e degeaba, daca mai au 10 oameni e aproape degeaba, pe masura ce toata lumea are devine un serviciu util.

7:43 p.m.  
Blogger Unknown said...

ideea lui Hugh Jackman, mi se pare de o stupiditate cum mai rar găseşti. La ce mă rog, ar putea să folosească un astfel de concurs? Ţi se întoarce stomacul pe dos, adică exact asta le diferenţia, o descriere în 140 de caractere. My two cents. Cât despre Twitter şi starurile, l-am văzut şi pe P Diddy, Fallon, şi restul. Pun pariu că 99 la sută dintre ei se vor plictisi repede şi vor renunţa, sau vor avea negri care să scrie pentru ei. La fel, iniţiative de doi lei.

11:37 a.m.  
Blogger aka Vali said...

aparitia vedetelor e inevitabila.
ca a oricarei categorie umna, de altfel.
raman la parerea ca twitter e doar o moda, cu viata nu prea lunga

11:15 a.m.  
Anonymous cuentazara said...

fenomenul e perfect previzibil: twitterul urmeaza trendul celorlalte mijloace de socializare online, unde mai devreme sau mai tarziu apar "vedetele". De ce se intampla asta?
-pentru ca hai sa fim sinceri early adopters sunt cei care fac conturile vedetelor, sau cei care dau directia asta oamenilor de PR ai vedetelor. vedetele in carne si oase in spatele unui cont de twitter fara mana unui consultant apar mai rar
-paentru ca exact asta au facut si early adopters. si-au creat o reputatie in offline pe care au consolidat-o online. de ce? paentru ca ei pot si stiu cum:)
Internetul e liber si face posibila promovarea oricui. Intre geek ‘A-Lis, early adopters si vedete care e mai autentic, mai indreptatit, mai interesant, mai util, mai demn de urmarit depinde de stapanirea uneltelor de PR:)

5:05 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home