duminică, aprilie 26, 2009

Online: Eradicarea pirateriei trebuie sa mai astepte

Peste 90% din muzica ascultata in Romania provine in urma pirateriei de pe internet, fenomen care a depasit cu mult pirateria fizica, asa incepe un articol bazat pe declaratiile caselor de discuri, colectate de NewsIn. Din acelasi articol am mai aflat ca "pirateria tangibila a scazut in 2008 la 50% din produsele de pe piata, fata de 70% in 2007".

Cu tot respectul si simpatia pentru industria muzicala, eu nu pot sa deplang nivelul pirateriei in Romania atat timp cat nu exista optiuni de a cumpara legal muzica online la preturi decente.

Florin, o sa pot cumpara muzica via eOK?

Daca nu visez cumva, am vazut zilele trecute si o stire cu un caracter optimist care spunea ca piratii online ar fi dispusi sa cumpere ce pirateaza intr-un anume procent si pentru anumite "produse". Stie cineva unde a aparut stirea?

P R O M O
MICROJOBS.RO: CAUTA SAU OFERA JOB-URI VIA TWITTER
SOCIAL MEDIA TRAINING: O NOUA EDITIE PE 7 MAI. ULTIMA IN 2009!
STRATEGIST.RO: BLOG DE SOCIAL MEDIA

Etichete: ,

17 Comments:

Anonymous Pyuric said...

E...complicat. Exista orgolii, exista artisti care nu stiu daca ei au drepturile digitale sau casele lor de discuri, exista case de discuri care vor sa vanda albume insa nu vor sa vanda pe site-urile altora si nici nu vin ele cu o solutie, exista albume care nu se gasesc NICAIERI desi au fost lansate, exista albume ale unor artisti care ar vinde ca lumea insa nu sunt promovate...

In plus, Romania nu prea foloseste carduri si exista [prin lege] un pret minim de a cumpara muzica de pe net - pret care este imens si nu merita.

Zilnic ni se plange macar un cititor pe Monden.info ca nu gaseste un album proaspat lansat ]desi l-a cautat in toate magazinele mari] sau ca vrea sa cumpere un mp3 si nu are de unde.

O solutie care mie mi se pare ok insa nu cred sa ajunga in urmatorii 5 ani sa fie pusa in practica: sa ni se mareasca pretul abonamentului la net iar acei bani sa ajunga la cei care detin drepturile de autor / interpretare ale pieselor.

11:28 a.m.  
Anonymous nwradu said...

http://arstechnica.com/media/news/2009/04/study-pirates-buy-tons-more-music-than-average-folks.ars

12:05 p.m.  
Anonymous Laurentiu said...

@Pyuric: eu nu sunt OK cu ridicarea pretului la net ca banii sa ajunga la case de discuri cum nu sunt de acord cu taxa Radio TV.
De ce sa ajunga banii mei la manelisti? N-au destui? Ascult foarte putina muzica romaneasca si in mare parte o am cumparata [5 albume?]. De ce s-o mai platesc odata?
Daca tot suntem aici, de ce sa nu dublam pretul la DVD-uri si sa dam bani la Microsoft / Adobe?
De ce ti se pare ok sa plateasca toata lumea pentru ceva ce nu foloseste?

1:21 p.m.  
Anonymous Pyuric said...

Sunt de acord ca ridica ft multe alte probleme, de asta spun ca ar fi imposibil de pus in practica in urmatorii 5-10 ani, gandeste-te insa ca aceleasi probleme au fost si cu posturile de radio si tv la inceput... Taxa sa fie optionala sau obligatorie? Cum afli cate downloaduri si ascultari a avut fiecare piesa, cum ar fi centralizate toate datele? Ar trebui sa ajunga banii la toata industria, fiindca toti artistii sunt piratati, indiferent de cat sunt de buni, de comerciali, de undeground, de populari etc [la fel cum se intampla acum pe radio si tv: artistii isi iau bani in functie de cat de difuzati sunt]... Nu sunt de acord cu pirateria, insa casele de discuri si artistii cer ft multi bani de la site-urile gen YouTube, mai multi decat exista, ideea cu banii din publicitatea online nu functioneaza inca...

1:33 p.m.  
Anonymous Pyuric said...

p.s. pot pune pariu pe orice ca albumele vor disparea, mai devreme sau mai tarziu. Vanzarile au scazut enorm odata cu cresterea accesului la Internet :) In Asia nu se mai fac albume de 10 ani, de cand au scazut brusc (in 2 ani) vanzarile de cd-uri cu 90%, acelasi lucru se intampla la noi acum (noi = SUA & Europa)

1:37 p.m.  
Blogger Unknown said...

Articolul despre care vorbește Manafu e aici: http://www.dailybusiness.ro/stiri-new-media/cei-care-apeleaza-la-pirateria-online-de-10-ori-mai-predispusi-sa-cumpere-muzica-25114

În plus față de ce spune Pyuric aș adăuga că problemele industriei muzicale sunt mondiale, nu doar locale.

@Laurențiu: ideea e foarte bună și se aplică tuturor autorilor de muzică, nu doar români, nu doar main-stream (vorbim despre Enescu, Moculescu, Duță, Grozea dar și despre Jackson, Hendrix, Madonna)

Manafu: pe eOk.ro poți cumpăra muzică, există un buton $ la multe dintre melodii. Din păcate legea este complicată și prețul minim practic omoară din start inițiativa.

3:38 p.m.  
Blogger Unknown said...

Pe scurt: nu există alternative prea multe de a cumpăra muzică online (MusicMall.ro, Moose.ro, eOk.ro) datorită legislației românești.

Tot din acest motiv nu poți cumpăra de pe iTunes sau Amazon.com dacă ești în România :-(

3:40 p.m.  
Anonymous Oprea Matei said...

Da, legea din Romania este aiurea facuta. De exemplu ma uit la ultimele albume hiphop lansate in Ro ( Zale, Maximilian , Bitza ) ... care s-au comandat doar prin sms. Desigur, au fost facute si cateva cd-uri.

Mai ales, Maximilian cat de bine a prins ... Pun pariu ca putea sa vanda o multime de copii.

O sa scada numarul cd-urilor, iar pentru mine ( un colectionar ) e ceva dezamagitor.

Romania :-j ...

3:50 p.m.  
Anonymous Răzvan Tîrboacă said...

Stati asa ca n-am inteles faza cu "sa se mareasca abonamentul la net". wtf? Folosim internetul exclusiv pentru a asculta muzica?

Eu nici macar 3% din timp nu ascult muzica pe net. Alt caz: am firma de orice, platesc net pt a desfasura o anumita activitate, de ce ar trebui sa ajunga banii aia la Florin, sa zicem?

Pe urma, daca tot am plati artistii, de ce sa nu platim si blogarii? Si ei detin drepuri de autor pe articole. Dar si designerii si programatorii, etc. Deci hai sa facem abonamentul de internet vreo 1000 lei/luna sa ajunga .. dar stati, ca doar eu o sa-mi fac 50 de bloguri, atunci ce se intampla?

De abia s-a scos taxa radio-tv pt firme, tocmai pt ca era o aberatie si o taxa comunista, si tu propui alta la fel? C'mon Cristina, sunt oameni care nu asculta muzica decat intamplator .. nu credeam ca un om de internet ar putea considera ok o solutie d-asta ..

4:04 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Eradicarea pirateriei este imposibila si nici nu va duce la cresteri simtitoare in vanzari.

Ce-ar fi daca in loc sa se planga si gandeasca strategii anti-piraterie, casele de discuri s-ar gandi cum sa-si imbunateasca produsele astfel incat mai multi oameni sa doreseasca sa le cumpere?

Solutia lui Pyuric este stupida, ca sa vezi daca si ce ascult trebuie sa verifici ce fac online si asta nu e bine.

6:01 p.m.  
Anonymous Pyuric said...

Calitatea muzicii n-are nicio legatura cu pirateria, asta e doar un mit. ;) Luati-va adio de la cd-uri, nu e asta viitorul.

9:15 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Pyuric, eu ma refeream la calitatea produsului per total. Mie de exemplu imi plac digipack-urile, editiile speciale cu bookleturi mari si prezentarile grafice misto si am cheltuit destul anul trecut doar pe editiile speciale, cu toate ca sunt mai scumpe.

Cat despre calitatea muzicii, ea nu afecteaza decat vanzarile si pirateria ajuta oamenii sa asculte inainte de a se hotari daca cumpara sau nu.

CD-ul evident nu e viitorul, deja pe Bluray se poate stoca mult mai mult, dar mediul fizic nu va fi infrant niciodata.

9:36 p.m.  
Anonymous Pyuric said...

Ah, dap, sunt de acord aici :)

Cat despre plata la ISP-uri... nu stiu, v-am zis, ar fi foarte multe probleme, nu e nici de departe o solutie perfecta... Cumva trebuie sa ajunga bani la artisti, insa si ei cer exagerat de mult. Trebuie gasit un echilibru...

9:46 p.m.  
Anonymous Voodoos said...

ALL LIES!

7:27 p.m.  
Anonymous Bogdan said...

In primul rind cred ca termenul de piraterie este complet eronat, iar folosirea sa tendentionasa si excesiva a dus exact la contrariu.

Pe fond ai dreptate - cred ca mingea e in terenul lor (adica al industriei muzicale). Si Florin are dreptate - problema e globala, nu e vorba de Romania care ar fi mai cu motz.

7:33 p.m.  
Anonymous ByREV said...

"Pyuric" ideea nu plata in AB a unei sume nu deste noua ;) aceasi idee se pare ca se va aplica in anglia. In germania cred ca e vb de o lege care limiteaza (chipurile) downloadul undeva la un anumit numar de piese (3000 parca). dar, nu nu se refera la soft.

In final probabil ca internetul va fi gratuit, banuiesc ca se va plati de fapt telefonia, televiziunea (digitala, online, p2p, etc), taxe de piraterie, etc ... ISP-ul poate sa injecteze reclame in headerul fiecari pagini incarcate sau sa inlocuiasca anumite elemente , de ex imagini cu reclame proprii care dupa ce se inchid vor face loc continutului original ... chestii care se pot face destul de lejer.

Cat despre muzica, nimeni nu vrea sa vanda cu adevarat muzica. Cum spunea Pyuric "exista case de discuri care vor sa vanda albume insa nu vor sa vanda pe site-urile altora" ... foarte adevarat. De ex, MusicMall.ro cica sunt deschisi (chipurile) la parteneriat ... pe dreaq ... am scris un email si niciodata nu s'au obosit sa raspunda. Cu toate ca eu cu doua siteuri de muzica am 5-6 miide unici pe zi, adica as avea sanse sa vand ceva dar vor ? NU VOR !!!

Cad despre parteneriate straine inca nu am gasit ceva pe placul meu, adica sa trimita bani altfel decat prin CEC !!!

Asa ca interesele artistilor de a vinde MP3-uri onlie nu sunt tocmai bine reprezentate!

"Polonicul Mov" spune ca: "mediul fizic nu va fi infrant niciodata". Are si nu are dreptate. Evolutia e clar spre online, chiar si Televiziunea va fi online. In state deja nu se mai foloseste decat televiziune digitala, nu mai exista PURECI pe ecran ;), eventual patratzele. Mediul fizic poate ca nu va dispare dar, in nici un caz nu va ma reprezenta o solutie de comercializare pe scara larga. Pana la urma ce poti sa faci cu un Bluray ? adica daca lansezi un single crezi ca se va vinde pe bluray ? Cine'l asculta ? Nepotii mei poate, avand in vedere ca la ora actuala inca mai exista pe piata scule audio dotate cu unitati de CD , nici macar DVD dar, aminte BR ...

Pana la urma, daca scula audio e legata prin wifi de ex la internet, TV-ul este conectat prin fibra optica sau utp la net, pentru ce ai nevoie de mediul fizic cand totul este disponibil ONLINE ? ... Eventual un HDD in TV/Combina-Audio ptr stocare locala.

Ce era PC-ul acum 20 de ani ? Unde era internetul acum 20 de ani ? ... insa intreabarea intrebatoare: CE VA FI INTERNETUL peste 20 de ani ? Ce va fi PC-ul peste 20 de ani ? Care va fi capacitatea de stocare a unui HDD (SSD) in 20 de ani ?

=====
Cine cunoaste viitorul va domina prezentul.

P2PTV va face legea in 2-3 ani ... pirateria de acum este e doar o gluma ;)

Daca azi ne multumim cu o banda de 30mbit, peste 4-5 ani necesitatile vor creste de 10 ori.

9:39 p.m.  
Blogger Unknown said...

Pyuric susține o idee foarte bună, nu vă mai luați de ea doar pentru că nu a explicat până la capăt.

’Copia privată’ pentru online este deja în discuții în numeroase țări. Iar copia privată pentru offline o plătim toți la achiziționarea oricărui produs digital: cd-rom, calculator, CD-uri, casete, laptopuri etc.

Deci stați liniștiți cu ’noi nu vom plăti’ :-) Deja plătiți și lucrurile vor intra în normal și pe online în curând.

7:06 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home