marți, aprilie 07, 2009

Trends: Ce va deveni Twitter?

Anul trecut am vrut sa renunt la Twitter. Aveam vreo 700 de followers in acel moment. Mi-am infranat pornirea, aveam atatia ochi atintiti asupra mea si era pacat sa inchid acest canal de comunicare, mai ales ca ma bazez foarte mult pe Word-of-Mouth in ceea ce fac.

Acum am ajuns la 1.850 de followers, iar TwitterCounter imi spune ca in urmatoarele 30 de zile voi depasi 2200, o cifra mare daca o raportam la cele 3.500 de conturi cate estimez eu ca sunt gestionate de romani acum.

Ma intreb insa cat va mai continua aceasta crestere. Nu a Twitter, ci a numarului de urmaritori. Ma intreb pentru ca ma astept ca acest numar sa scada in viitorul apropiat. Cred ca Twitter (in formula actuala) va deveni un canal de comunicare personal. Asa cum Yammer limiteaza (teoretic) accesul doar pentru angajatii dintr-o companie, utilizatorii de Twitter isi vor restrange grupurile de urmariti.

Felul in care este gandit Twitter limiteaza experienta oferita de acest serviciu. Citim blogurile obisnuite prin RSS sau direct pe web ca pe orice alt site. Twitter functioneaza diferit. E mai eficient sa citesti posturile printr-o aplicatie desktop sau browser based, iar daca nu esti atent la flux, pierzi sirul. Mai mult, unii il folosesc drept chat sau e-mail.

Am pornit acest post pentru ca am vazut ca 15 persoane mi-au dat unfollow in aceeasi zi. Folosesc Quitter pentru a vedea cine renunta la fluxul meu. Partea interesanta e ca in unele cazuri, desi am fost anuntat ca o serie de persoane mi-au dat unfollow, eu figuram in continuare in grupul lor de urmariti.

Chiar daca nu renunt la Twitter, ma gandesc sa imi protejez fluxul, sa ofer acces doar unor persoane si astfel sa transform acest canal intr-o comunitate restransa. Nu o sa fac nimic o vreme. Sunt curios cum va evolua fenomenul.

Ce fac insa este sa nu mai ofer acces celor care mi-au dat unfollow. Stiu ca poate parea ciudat, dar i-am blocat pe toti ce care "m-au parasit", indiferent de rolul lor in universul meu. Probabil unii m-au urmarit din curiozitate si nu au fost convinsi ca merita sa continue. Probabil ca altii nu s-au regasit in ceea ce postez. Este normal.

Voi ce credeti?™

p r o m o
Microjobs.ro: Job-uri via Twitter
Social Media Training: Pregatim a doua editie pentru 7 mai!
Strategist.ro: Blog de Social Media

Etichete: , ,

16 Comments:

Anonymous Marin Vasile said...

Cred ca nu ar trebui sa ii blochezi pe cei care ti-au dat unfollow. Poate ca au facut asta din greseala.

Cat despre twitter, tind sa cred ca va evolua ca o platforma in care sunt raspandite foarte rapid stiri, informatii despre evenimente, etc...

2:26 a.m.  
Anonymous Bogdan said...

Si eu am dat follow si apoi unfollow la unele persoane pentru ca nu ma regaseam in ceea ce scrie, nu il regaseam cum il stiam eu de pe blog sau pur si simplu imi incarca excesiv flowul.

2:28 a.m.  
Blogger Unknown said...

În primul rând nu te lua după Quitter. El verifică din când în când și din acest motiv pare că toți ți-au dat unfollow deodată... nu e așa!

Twitter-ul nu se va duce în direcția ’personal network’, nu pare deloc așa. Pare că se transformă mai mult într-un Google News. Sau, cum spun unii, într-un Google2.0 (e mai relevant un search în rețeaua ’umană’ decât unul ’peste tot’).

3:02 a.m.  
Blogger Cristian said...

@florin

Probabil asa se intampla! Si probabil search-ul va fi relevant la un moment dat, dar cate mii de oameni vei putea urmari sau te vor gasi interesant?

8:28 a.m.  
Blogger Unknown said...

Twitter (si Quitter) sunt niste unelte, prin definitie imperfecte. Eu nu mi-as baza relatia cu oamenii pe niste unelte. Pe deasupra suna si ca un soi de amenintare: "nu-mi da unfollow pentru ca te blochez" !

Just tools.

8:31 a.m.  
Blogger Cristian said...

@Adrian

Poate mai degraba ar trebui sa nu mai dea multi follow la gramada, nu?!

9:52 a.m.  
Anonymous nwradu said...

Cred ca fluxul de Twitter trebuie sa fie public, nu privat. Cine vrea, te urmareste, cine nu, asta e. Iar in timp vor ramane sa te urmareasca doar cei interesati de mesajele tale.

Momentan e un fel de goana, sa ai cat mai multi followers si sa citesti pe cat mai multi. In timp isi va da seama lumea ca nu poti citi atatea mesaje si ii vor pastra doar pe cei care zic lucruri interesante pentru ei. Dar mai dureaza un pic sa-si dea seama toti de aceste aspecte.

10:45 a.m.  
Anonymous Pyuric said...

Qwitter da rateuri de cateva luni incoace, mie imi arata cam la 2 saptamani - o luna ca s-au dezabonat cate 10-15-20 de oameni, toti dupa acelasi update al meu, ceea ce este imposibil.

Si eu am dat follow unor persoane si apoi unfollow daca scriau prea mult sau prea putin. Pe urma au inceput sa-si foloseasca ok contul si am reinceput sa-i urmaresc...

Am avut updateurile private o perioada, vreo 3 luni, deoarece publicam multe informatii legate de viitoare filmari de videoclipuri sau stiri exclusive Monden.info si ni le mai furau unii, am vrut sa ofer acele informatii doar cui vreau eu. Prin decembrie, cand am facut din nou contul public am avut o explozie de urmaritori (explozie care continua de atunci, fiindca mi s-a dublat, aproape triplat numarul de followers, ajungand la vreo 1100). Si eu ma intreb cand se va opri aceasta crestere...

12:55 p.m.  
Anonymous dumis said...

Foloseam si eu ceva asemanator cu Quitter acum ceva vreme, si primeam notificari chiar in timpul in care un user imi dadea unfollow. Pacat ca am uitat cum se numeste...

9:34 p.m.  
Anonymous guri spurcate said...

1850? bravo!

10:01 p.m.  
Anonymous Sergiu Biriș said...

Ce trebuie tinut minte e ca Twitter e abia la inceput. Multa lume e inca destul de confuza in ce priveste viitorul serviciului. Eu zic ca Twitter in momentul de fata sta si asculta. Analizeaza trend-uri de utilizare si planifica optiuni care sa fie introduse curand. Eu unul asa as face :) Practic, daca te gandesti, userii au fortat implementarea optiunea #canal pe Twitter punand # in fata unui cuvant, dupa care Twitter s-a adaptat.

Probabil in curand vom avea optiuni de creare de grupuri de persoane pe care le urmaresti gen "personal" unde iti urmaresti prietenii, "business", etc. E cumva logic sa se intample asta avand in vedere ca e un concept foarte similar cu messengerul.

9:44 a.m.  
Blogger allé said...

"Probabil in curand vom avea optiuni de creare de grupuri de persoane pe care le urmaresti gen "personal" unde iti urmaresti prietenii, "business", etc. "

@Sergiu Biris
- - - ar fi interesant.

Dar, daca devine un gen de messenger, e straniu cum, la cateogria de varsta din care fac eu parte, nu exista aproape nici un cont de twitter.

7:14 p.m.  
Anonymous Ela said...

Eu nu sunt de mult timp pe twitter, fiindca la inceput mi se parea neinteresant, din cauza ca promova chestia aia " What are you doing now?". Insa, de cand am contul, citesc mai multe chestii pe net :) Jumatate din linkurile pe care le urmez( atunci cand stau mult timp in fata calculatorului) sunt total pe langa subiectele mele de interes, insa gasesc deseori chestii interesante. Si asta ma face sa folosesc in continuare serviciul. Enervant este insa atunci cand se abuzeaza si devine un canal de chat. Insa, eu cred ca numarul de twitteristi e in crestere.

11:30 p.m.  
Blogger aka Vali said...

follow nu este dat in primul rand de faptul ca un anumit individ se regaseste in ceea ce scrii.
e suficient sa ai notorietate, ca folowers-ii sunt garantati.
marea majoritate nu stiu nimic important de spre tine.
e un fenomen de grup, care cateodata se transforma intr-un soi de flash-mob virtual.
hai sa ne intalnim la Manafu!
hai!

9:16 a.m.  
Anonymous serban said...

diferenta intre google news si twitter este de credibilitate; primul isi selecteaza sursele

9:22 a.m.  
Anonymous cuentazara said...

twitter o sa fie exact ceea ce vrem noi sa facem din el. si pana la urma totul se reduce la efort personal. e mai greu sa ii faci pe altii sa scrie ceva relevant dar poti sa dai tu un exemplu, sa aduci informatie interesanta, sa fii selectiv...daca fiecare ar face asta cu mai multa responsabilitate s'ar reduce sasele de a cadea in banal

11:54 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home