marți, ianuarie 19, 2010

Trends: Filmul bate criza

Acum cateva zile, intr-o discutie, am aflat ca in 2009, cinematografele au inregistrat crestere majora a numarului de bilete vandute. Surprinzator pentru un an de criza, nu?

Astazi am dat peste un articol care da chiar mai multe amanunte. Il puteti citi integral aici. Eu am preluat doar titlul si aceste date:
"Cresterea numarului de premiere (182, fata de 170 in 2008) nu este atat de spectaculoasa precum cea a numarului de bilete vandute (peste 4,6 milioane in 2009, fata de 3,2 milioane in 2008). Adica un spor de 43%! Dupa ce aproape doua decenii am inregistrat scaderi anuale de 20-30 %..." (Agentia Champions)
Stau acum si ma gandesc de unde a venit cresterea asta. Voi ce credeti?

Etichete: ,

5 Comments:

Anonymous Sergent said...

Ar fi interesant de vazut si cu cat a crescut in 2009 numarul de cinematografe/locuri in sali. Avand in vedere ca 2009 a fost anul mall-urilor deschise, cred ca ar putea fi o explicatie macar partiala.

9:24 a.m.  
Anonymous stefan said...

@sergent: ai intuit bine explicatia pentru marea parte a cresterii din 2009. A crescut numarul de ecrane, prin aparitia multiplexurilor, si aici i-as face aproape exclusiv raspunzatori pe cei de la Cinema City. Chiar daca strategia lor de dezvoltare in Romania a inceput in 2008, ecranele deschise in Iasi, Timisoara, Cluj si mai nou in Bacau si Pitesti (cu planuri anul acesta in alte 4-5 orase) au inceput sa aduca incasari serioase abia in 2009. Sigur, au contat si cele 2 luni de activitate ale uriasului multiplex din AFI Cotroceni.
Si aici ajung la o alta explicatie, pe care multi au observat-o uitandu-se la marsul in box-office al filmului Avatar. Anul 2009 a fost anul digitalului, al 3D-ului si pana la urma, chiar si al IMAX-ului. De fapt, ceea ce se poate vedea la topul celor mai bune filme dupa incasari in 2009 la noi (http://www.cinemagia.ro/boxoffice/premiere/?year=2009) e ca au mers foarte bine productiile care au venit si in digital si 3d, cel mai bun exemplu fiind The Final Destination, dar si My Bloody Valentine, pe langa gigantii Avatar, Ice Age, 2012.
Iar costul unui bilet pentru un show 3d sau digital este cu 20-40% mai mare fata de clasica proiectie in 35mm.

Ar fi interesant de discutat si ce se va intampla in 2010, in conditiile in care situatia dezvoltarii imobiliare este inca in pom, iar pentru a deschide un multiplex ai nevoie totusi de un mall up and running. In acelasi timp, piata din Bucuresti pare a fi ajuns deja la un punct de saturatie in partea de sud, unde terenul disponibil a permis dezvoltari de mall-uri si ulterior deschideri de multiplexuri la distante foarte mici. Cel mai bun exemplu e Plaza vs AFI, dar as discuta si de City Mall vs Liberty Center.

Cat despre cinematografele clasice, cu o singura sala, e posibil sa vedem in cateva orase mici si "harnice", probabil in Ardeal, cateva redeschideri ale vechilor sali, sub un management cat de cat profestionist. Cu toate astea, ele nu vor face o diferenta semnificativa la totalul incasarilor, ci mai degraba vor oferi localnicilor posibilitatea vizionarii unor filme de top in propriul oras. Din acest motiv, nici nu le vad deschise altfel decat in parteneriat cu autoritatile locale.

12:13 p.m.  
Anonymous Creative marketing said...

xplicatia e simpla: pe vreme de criza bugetul scade. Nu mai sunt bani sa iesi in weekenduri din oras (munte, mare) si atunci te reorientezi spre distractii ieftine. Cuam ar fi cinematograful, o afacere care prospera pe timp de criza. La fel ar trebui sa creasca audientele TV - entertainment ieftin.

1:11 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Eu sunt curios sa vad cu cat va creste anul acesta in Ianuarie comparativ cu Ianuarie 2009. Sa nu uitam de Avatar - ultimul film care mi-l aduc aminte sa fi umplut la fel de mult cinematografele ( si atunci nu erau atat de multe) a fost Titanic, tot a lui Cameron.

3:39 p.m.  
Anonymous Anca said...

Personal cred ca lumea merge sa vada filmele in 3D. pana acum toti le luau de pe net, dar pe net nu ai cum sa vezi 3D si atunci zici hai sa merg la cinema. stiu multa lume care n-a mai fost la cinema de ceva timp, dar s-a dus de curand ca sa vada care e treaba cu 3D-ul.

5:04 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home